Dagelijks leven met dementie


3 februari 2018

Op de website van de Tao of Care :

https://www.dementieweb.nl/dementie-wat-is-het/de-toekomst, las ik het onderstaande tekst die ik graag hier wil delen….

Dagelijks leven met dementie

Het is belangrijk om de toekomst die je had kunnen hebben los te laten. Het leven dat je had gehad als je niet vergeetachtig was geworden, als je alles nog zelfstandig kon doen, of als de mensen om je heen je beter zouden begrijpen. Het leven dat had plaatsgevonden als je nooit die diagnose had gekregen.

Wensen dat de dingen anders waren en jezelf je fouten kwalijk nemen verandert niets aan de situatie waarin je je nu bevindt. Het is gebeurd, en dit is waar je nu bent. Daar is niks mis mee. Er is niks mis met jou.

Je leven is niet voorbij – het gaat er alleen anders uitzien.

En anders betekent niet persé slecht. Het betekent alleen dat je creatiever zal moeten worden in de manier waarop je voor jezelf zorgt. Het betekent dat je ietwat andere manieren moet vinden om je te verhouden tot de wereld en de mensen om je heen. En soms betekent het dat je nieuwe, sterke kanten van jezelf ontdekt. Sterke kanten die als een anker worden en die nieuwe deuren openen. Deuren naar nieuwe bevliegingen en vriendschappen en verbonden. Deuren die je terug doen kijken en glimlachen, omdat je de weerbarstigheid van het leven onderschatte – omdat je je eigen veerkracht onderschatte.

Je kan niet teruggaan in de tijd en het verleden veranderen, maar je kan wel bepalen hoe je vandaag leeft. Jouw verhaal is nog niet af; er zijn altijd manieren om je tijd hier betekenisvol en de moeite waard te maken.

Het Odensehuis is er om samen met de tijd van mensen met dementie en hun naasten tijd van betekenis te laten zijn. 

Comments are closed.