Geslaagde Werkconferentie Goed leven met dementie doe je samen!


23 april 2018

Goed leven met dementie doe je samen!

Wageningen – In een volle zaal van het WICC in Wageningen vindt op vrijdag 20 april 2018 de werkconferentie plaats: ‘Goed leven met dementie doe je samen!’, georganiseerd ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het Odensehuis Gelderse Vallei en omstreken in samenwerking met Spectrum. Een gemêleerd gezelschap van mensen – mantelzorgers, vrijwilligers, professionals én mensen met dementie -, luistert aandachtig naar de voordrachten over: ‘Hoe kunnen wij mensen met dementie beter en zo goed mogelijk ondersteunen?’

Melanie Rekers dagvoorzitter van Spectrum opent de bijeenkomst met een prachtig gedicht van Sander Grootendorst, stadsdichter uit Zutphen: “Bovenkamer, ik ga de trap op naar mijn hoofd. Ga je mee? De trap is de laatste tijd steiler geworden…. Hoe vind je het hier in mijn hoofd? Beetje rommelig, maar wel gezellig. Er is plaats voor twee”.

De voorzitter van het bestuur van het Odensehuis, Marian Rameyer, bedankt vervolgens het Odensehuis en haar gedachtegoed: “Zorg dat mensen met dementie niet uitgeburgerd raken”. Josephine Lambregts, regiomanager van Alzheimer NL, benoemt de vijf hartenkreten van mensen met dementie. ‘Kijk naar wat ik nog wel kan’, ‘blijf met mij in gesprek’, ‘geef mij duidelijke informatie’, ‘denk met mij mee’ en ‘laat mij meedoen en genieten’.

Een hoogtepunt van deze dag is de opening van de tentoonstelling ‘Ken je mijn verhaal?’. Adrie en Hans, twee van de geportretteerde mensen, onthullen samen met Rik Moonen (de maker van de tentoonstelling) de fotopanelen. Elk vertelt zijn verhaal. De tentoonstelling is tot eind mei te bezichtigen in de bibliotheek van Wageningen en gaat daarna op doorreis naar het stadhuis van de gemeente Renkum. Coördinator van het Odensehuis, Louisa Bosker, overhandigt vervolgens het eerste exemplaar van het bij de tentoonstelling behorende brochure aan Lara de Brito, wethouder Zorg, Onderwijs, Cultuur en Klimaat van de gemeente Wageningen. Deze gaat in op de beleidsmatige kant van het omgaan met dementie: “De meeste mensen met dementie wonen nog thuis en dan moeten wij zorgen dat mensen een waardig leven hebben. Preventie en welzijn zijn hierbij belangrijk”.

De zaal is enthousiast en gaat na de pauze in vier groepen aan de slag om gezamenlijk ervaringen uit te wisselen: Communiceer vanuit je hart en op gelijk niveau, luister goed om de ander te begrijpen, verlaag het tempo.

Alles bij elkaar een zeer geslaagde dag. Met dank aan alle samenwerkingspartners.

Meer informatie: Odensehuis Gelderse Vallei en omstreken: https://odensehuisgelderland.nl/ E: post@odensehuisgelderland.nl, M: 0643890432

Tekst: AR Mampako

Comments are closed.