Het geheugenhuis is open


3 november 2021

Wageningen heeft sinds woensdag 27 oktober een Geheugenhuis. Het Geheugenhuis is een vaste plek in de bblthk waar iedereen terecht kan voor kennis over dementie en geheugenverlies, vragen over goed leven met dementie of behoefte aan een luisterend oor. Er zijn boeken, spelmaterialen en technische hulpmiddelen te leen. Ook is er elke maand een inloopochtend voor een gesprek of ondersteuning en praktische hulp.

Tijdens de opening vertelde Louisa Bosker, directeur van het Odensehuis, waarom het Geheugenhuis zo belangrijk is. “De impact van geheugenverlies op het dagelijks leven is groot. Voor de mensen zelf, maar ook voor iedereen om hen heen. Met de juiste hulp, informatie en ondersteuning kun je echter toch zo lang mogelijk doorgaan met je leven. In het Geheugenhuis vind je mensen die je begrijpen en die je kunnen helpen. En vergis je niet, in Wageningen hebben we het over een groep van 600 mensen die hier mee te maken hebben. Omdat we steeds ouder worden, zal dat aantal de komende jaren alleen maar stijgen. Een huisarts vertelde mij vorige week nog dat het gemiddeld vier jaar duurt voordat de diagnose dementie wordt vastgesteld. Dat zijn vier gemiste jaren. Zonder dat je in het medische circuit terecht komt, kun je met behulp van het Geheugenhuis de kwaliteit van leven behouden.”

Het Geheugenhuis is een initiatief van ‘Wageningen Dementievriendelijk’. Hierin werken enkele partners van Welsaam, waaronder het Odensehuis, de bblthk en het Vrijwilligers Centrum Wageningen, samen met actieve inwoners. Een van hen is mantelzorger Amadeo Kuipers. Volgens hem is het Geheugenhuis nuttig voor mantelzorgers: “Het is fijn om een plek te hebben waar deskundigen handvatten en raad geven die gebaseerd is op ervaringen en voorbeelden.” Inge Wolters, die als professional mensen met dementie begeleid, is het met hem eens. “Voor mijn cliënten heeft de uitleen van technische hulpmiddelen grote meerwaarde. Daarmee kunnen ze veiliger en met gemak goed thuis blijven wonen.” Tijdens de opening van het Geheugenhuis werden een paar van die hulpmiddelen gedemonstreerd. Het varieert van apps tot zorgrobots en van speciale wekkers tot sensoren in huis.

In het Geheugenhuis kunnen mensen langskomen voor informatie en materiaal over langer zelfstandig thuis en goed leven met geheugenverlies en dementie. Deze informatie is beschikbaar tijdens de openingstijden van de bblthk. Als bezoekers iemand willen spreken kunnen ze langsgaan bij het Vrijwilligerscentrum dat op de eerste verdieping van de bblthk zit. Iedere laatste woensdag van de maand is er van 11.00 tot 13.00 uur een inloopochtend. De inloopochtenden in 2021 zijn, 24 november en 22 december. Deskundige gastheren en -vrouwen nemen dan de tijd en aandacht om met inwoners in gesprek te gaan. Zij weten wat waar te vinden is en hebben informatie over ondersteuning en praktische hulp in Wageningen. Er zijn dan ook technologische hulpmiddelen te bekijken, lenen of uit te proberen.

Meer weten?
Meer weten over het Geheugenhuis? Kijk dan op www.odensehuiswageningen.nl/geheugenhuis, stuur een e-mail naar post@odensehuiswageningen.nl of bel 0317 358 711 of 06 438 904 32.